Carl Hansen & Søn

sit-next-to-me-carl-hansen-soen-design-details-restaurants

SIT NEXT TO ME: CARL HANSEN & SØN DESIGN DETAILS: RESTAURANTS

Carl Hansen & Søn is proud to work with leading designers and architects to introduce its collections to spaces and projects around the world. In this first story of the series we look at restaurants, and how our furniture invites you to sit down to a memorable experience.

SIT NEXT TO ME: CARL HANSEN & SØN DESIGN DETAILS: RESTAURANTS

 

THE WOODSPEEN RESTAURANT | CH33, CH24 | HANS J. WEGNER

For designer Nina Wigfall from London-based design agency Softroom, Hans J. Wegner was an easy choice for the interiors for Berkshire-based restaurant The Woodspeen. "Carl Hansen & Søn furniture instantly imbues craftsmanship, quality, elegance and comfort, qualities that were integral to our approach to The Woodspeen."

The restaurant opens up to the landscape of the beautiful surrounding countryside, with fields and trees as far as the eye can see. Natural materials were chosen throughout, and daylight was paramount to the lighting design. Wood was a prominent element. Seemingly the perfect natural partner for Softroom-designed oak tables, the chairs chosen were the Wishbone chair in a mix of walnut and oak, and CH33 in smoked stained oak.

"The natural timber finishes were both harmonious with the building's materiality and the Wishbone chair and the CH33 were chosen for their quiet aesthetic which would be at one with the natural surroundings."

 

KUAN YUN ZHAI YU | CH88, CH46 | HANS J. WEGNER.

Kuan Yun Zhai Yu is located in the metropolis of Chengdu's famous Kuan-Zhai Lane. In 2012, the owner of Kuan Yun Zhai Yu, Shi Qiao, also acquired the Meng Shan Tea Factory and decided to convert Kuan Yun Zhai into a tea house and a restaurant where he could celebrate Meng Shan - one of the oldest varieties of tea in China.

Shi Qiao tasked interior designer Wang Hai with transforming all the elements of Kuan Yun Zhai -the interior design, furniture, staff dress, graphics, to reflect the iconic tea serving. The centre of the tea house is a large courtyard area with a pond containing colorful fish, sheltered by an original cantilevered roof and glass canopy supported by a black-painted steel structure. Wegner's CH88 with black-painted backrests and black leather upholstered seats are a complementary silhouette in this space. Inside Wang Hai chose the CH88 with grey or black backrests and the CH46 in oak to sit in harmony with the stained oak floors and open oak bookshelves.

 

HOUSE OF NIMB | CH24 | HANS J. WEGNER

Of all Tivoli's famous restaurants, Nimb is the most spectacular. The building was erected in 1909 in Arabian-inspired style, and designed by Tivoli's architect and director at the time, Arne Knudsen. In 2009, with architect and the then Director René Jasper Thomsen at the helm, the Nimb building was refurbished, and various new restaurants and bars were established.

Nimb's basement restaurant Vinoteket has a warm, lived-in atmosphere. The floor is covered with hard-fired tiles with rich red and brown hues and the bookshelves, benches and rugged tables are made of solid oak. CH24 Wishbone Chairs with brown leather cushions accompany centrally positioned tables. There are 60 chairs in all, and it was important to René Jasper that the furniture reflected the many patinas of the building and its texture and light: "One of the key aims in my interior design projects is for the interiors to last for many years in terms of style and quality. I also think that a new restaurant shouldn't look brand-new. There should ideally be built-in patinas in the form of surfaces and materials that looked used, but not worn, from the outset."

On the first floor is the '24-hour room' offering a beautiful view over Tivoli. The walls and ceiling are painted white, and the floor is covered with light pine planks. The contrast in the room is created by the furniture: a simple rectangular piano-black lacquered table and accompanying black painted Wishbone Chairs with natural weave and black leather cushions.

 

PIROUETTE | CH20 | Hans J. Wegner

The Tokyo suburb of Toranomon, which means Tiger's Gate, is home to Pirouette, a highly-regarded restaurant serving modern French cuisine. Pirouette was created based on the desire to combine a cafe, restaurant and epicerie, offering an experience both of variety and cohesion. A 300 square metre open room is held together by a large painted steel structure on columns running through all three sections of the venue. The interior is simple and raw, all materials used in the room - marble, steel, wood, concrete and copper - provide Pirouette's only decoration.

Wood adds warmth to the cool interior. The floor is lined with oak boards, complemented by CH20 chairs arranged around matte black painted tables. The roles are swapped at the bar, where the counter is pure oak and the chairs are painted black. Both CH20 versions have black leather seats. Architect Keisuke Nakamura explains: "Pirouette was designed to be very simple and without much decor. The materials are raw and natural. In my mind, Carl Hansen & Søn design is not only modern, sophisticated and high-end. It is also natural and cosy."

User login

Enter username and password

The entered username or password is not correct.